Bekende mentalisten

0
750
Mental Health, words in 3D wooden alphabet letters isolated on pink and purple background
Mental Health, words in 3D wooden alphabet letters isolated on pink and purple background

Bekende mentalisten zijn er erg veel. Deze zou je kunnen opdelen in historische figuren en de mentalisten die nu populair zijn. Elke mentalist heeft zijn of haar eigen trucs en eigen manier van werken. Dat maakt het entertainment dat zij bieden ook erg veelzijdig. Hierdoor is er altijd wel een mentalist met een manier van werken die bij jou past.

Historische figuren
Er zijn veel historische mentalisten die mentalisme helemaal op de kaart gezet hebben. Dit is dan ook een kleine greep uit de vele figuren.

Joseph Dunninger

Joseph Dunninger was een Amerikaanse gedachtenlezer. Hij was de eerste die mentalisme liet zien op radio en tv. Daarin was hij dan ook een invloedrijke pionier. Hiermee verkreeg hij wel veel kritiek van goochelaars en wetenschappers. Zijn acts waren een inspiratie voor veel mentalisten van nu. Zo nemen Uri Geller en Derren Brown een voorbeeld aan hem.

Maurice Fogel

Maurice Fogel was ook één van de bekende mentalisten. Hij had een Britse achtergrond. In de jaren 60 was hij bekend. Dit kwam vooral door zijn levensgevaarlijke stunts. Hij was in zijn tienerjaren de assistent van illusionist Albert Marchinsky (Rameses). Hier heeft hij veel geleerd.

Mentalisten van nu
De mentalisten van nu pakken het anders aan dan die van vroeger. Ze moeten meer verbazen en er wordt spektakel van ze verwacht. Dit zie je dan ook terug in hun trucs en shows.

Uri Geller

Uri Gellereen mentalist uit Israel. Zijn bekendste truc is het buigen van lepels. Hoe hij dit doet, is nog steeds niet bekend. Over de hele wereld is hij een beroemd persoon. In Nederland is hij bekend door een tv-show genaamd: De nieuwe Uri Geller.

Derren Brown

Derren Brown is een mentalist en illusionist. Hij maakt gebruik van veel vaardigheden. Dit zijn suggestie, misleiding, showmanschip en psychologie. Op he Briste Channel 4 werd hij bekend. Een deel van deze programma’s waren ook in Nederland te zien op RTL4. Hij is erg sceptisch over bovennatuurlijke krachten en zegt dan ook dat hij deze niet heeft.

Jerry Fodor

Jerry Alan Fodor (New York, 1935) is een Amerikaans filosoof en cognitief wetenschapper en professor in de filosofie en de cognitieve wetenschap aan de Rutgers University in New Jersey. Hij schreef verschillende boeken op het gebied van de filosofie van de geest en de cognitiewetenschap, waarin hij onder andere de hypotheses presenteerde van de “modulariteit van de geest” (Engels modularity of mind) en de “taal van de gedachten” (Engels language of thought).

Noam Chomsky

Avram Noam Chomsky (Philadelphia (Pennsylvania), 7 december 1928) is een Amerikaans taalkundige, filosoof, mediacriticus en politiek activist. Chomsky is emeritus hoogleraar taalkunde aan het Massachusetts Institute of Technology. Als grondlegger van de generatieve taalkunde is hij de invloedrijkste taalwetenschapper van de 20e eeuw. Tussen 1980 en 1992 was hij de meest geciteerde auteur in wetenschappelijke tijdschriften op zeven na: Marx, Lenin, Shakespeare, Aristoteles, de Bijbel, Plato en Freud.