Geheimen van mentalisme

0
1042
Mental health concept, Girl female holding her hands in the air at sunset.
Mental health concept, Girl female holding her hands in the air at sunset.

Mentalisme is één van de meeste recente vormen van magie. Het is daarmee ook één van de meest indrukwekkende vormen van magie.

Bij mentalisme gaat het niet meer om klassieke trucs. Een konijn uit een hoed toveren of de juiste kaart trekken zijn niets vergeleken met de magie omtrent mentalisme. Het gaat verder dan deze trucs. Je krijgt namelijk de illusie dat een mentalist werkelijk de gedachten van iemand kan lezen en andere paranormale acties kan bewerkstelen. Toch blijft een truc in het mentalisme een truc, ook al ziet het er nog zo bijzonder uit.

Vissen naar informatie
Dit is één van de meest gebruikte methodes. Het vissen naar informatie wordt vaak toegepast zodat de mentalist meer over zijn of haar onderwerp te weten komt. Vaak gebruikt hij/zij iets algemeens om vervolgens steeds dieper op een persoon in te gaan, alsof de mentalist op één of andere manier echt de gedachten kunnen lezen. Deze truc in het mentalisme wordt door veel mensen geloofd.

De kracht van misleiding
Ook een veel gebruikte truc in het mentalisme is de misleiding. Bij misleiding is het aan de degene die mentalisme uitvoert, om een bepaalde gedachtegang in het hoofd van de persoon te krijgen. Een voorbeeld is dat de mentalist in zijn verhaal het woord ‘horloge’ vaak laat vallen. Wanneer hij/zij vervolgens vraagt om te denken aan een sieraad, zullen mensen vaak denken aan het horloge. Deze maakbaarheid wordt vaak gebruikt. Mensen zijn vaak meer beïnvloedbaar dan dat zij zelf denken. Hier kan de mentalist dankbaar gebruik van maken.

Een andere truc in het mentalisme: liplezen
Liplezen komt ook wel eens voor als truc. Deze truc in het mentalisme zie je vaak als het gaat om gedachtelezen. Als een mentalist bijvoorbeeld vraagt om een woord in gedachten te nemen en dit in het hoofd te herhalen, zal men onbewust de lippen heel lichtjes bewegen. Dit geeft de mentalist kans om een gedeelte van het woord te kunnen ontcijferen. Vaak wordt er gekozen voor de eerste en laatste letter van het woord om vervolgens het middenstuk aan de hand van vragen in te vullen.