Klaverjassen: een traditioneel Nederlands kaartspel

0
71
Klaverjassen: een traditioneel Nederlands kaartspel gespeeld met vier personen, waarbij strategie en samenwerking centraal staan voor het winnen van slagen.
Klaverjassen: een traditioneel Nederlands kaartspel gespeeld met vier personen, waarbij strategie en samenwerking centraal staan voor het winnen van slagen.

Klaverjassen is een populair Nederlands kaartspel dat wordt gespeeld in twee teams van twee personen. De spelers die tegenover elkaar zitten vormen een team en strijden om slagen te winnen. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de spelregels, varianten, terminologie en puntentelling van klaverjassen. Door de uitgebreide uitleg en handige tips wordt het spel toegankelijker voor zowel beginners als ervaren spelers.

Voorbereiding

voor het spel begint, is het belangrijk om de kaarten goed voor te bereiden. in klaverjassen worden alleen de kaarten 7 tot en met aas gebruikt van elke kleur. dit betekent dat elke speler acht kaarten ontvangt. de kaarten worden meestal gedeeld in een patroon van 3-2-3 of 4-4. tijdens serieuze wedstrijden wordt er nooit kaart voor kaart gedeeld. een volledige wedstrijd bestaat uit 16 spellen, waarbij iedere speler vier keer deelt.

Amsterdams en Rotterdams klaverjassen

klaverjassen kent twee populaire varianten: amsterdams en rotterdams klaverjassen.

Amsterdams klaverjassen

bij amsterdams klaverjassen hoef je niet in te troeven als de hoogste kaart in de slag door je maat is gespeeld. dit betekent dat je een kaart van een andere kleur kunt bijleggen als je niet kunt bekennen. hierdoor kan het spel strategischer worden gespeeld, aangezien je meer vrijheid hebt in het kiezen van je kaarten.

Rotterdams klaverjassen

in tegenstelling tot de amsterdamse variant, moet je bij rotterdams klaverjassen altijd in- of overtroeven als je maat de slag niet heeft gewonnen. dit maakt het spel wat dwingender en vraagt om een andere aanpak en strategie. de keuze tussen deze varianten hangt vaak af van persoonlijke voorkeur en regionale tradities.

Varianten om troefkleur te bepalen

de troefkleur speelt een cruciale rol in klaverjassen, en er zijn verschillende manieren om deze te bepalen:

Traditioneel

bij de traditionele methode wordt bij het begin van elke ronde een kaart van de stapel omgedraaid om de troefkleur te bepalen. dit gebeurt niet bij het eerste spel; daar is de troefkleur altijd klaveren. de speler links van de deler mag dan aangeven of hij wil spelen of passen. als hij past, mag de volgende speler beslissen. dit proces gaat door totdat iemand besluit te spelen of alle spelers passen. in het laatste geval kan een nieuwe kaart worden omgedraaid of de deler kiest een andere kleur.

Bieden/Leids

bij deze methode bieden spelers op de troefkleur die zij willen spelen. de hiërarchische volgorde van kleuren is hierbij belangrijk: schoppen, harten, ruiten en klaveren, van hoog naar laag. de spelers bieden op de kleur die zij het gunstigst vinden en de hoogste bieder bepaalt de troefkleur.

Verplicht spelen

in deze variant kiest de voorhand van de gever een troefkleur en komt direct uit. er vindt geen biedronde plaats, wat discussie aan tafel kan voorkomen. de speler links van de deler biedt als eerste en de overige spelers kunnen overbieden. elk bod verhoogt de te behalen punten die nodig zijn om niet nat te gaan, te beginnen bij 92 punten en voor elk hoger bod komt er 10 punten bij.

Tientallen

een andere manier om de troefkleur te bepalen is door te bieden in hele tientallen. de speler die de biedronde wint, moet dit aantal punten halen en meer punten dan de tegenstanders. de kleur waarop gespeeld wordt, speelt geen rol bij het bieden. dit wordt meestal gecombineerd met roem in de hand, waarbij de partij met het hoogste bod hun roem kan laten afkeuren door de tegenpartij als zij een hogere roem hebben.

Termen in klaverjassen

om klaverjassen onder de knie te krijgen, is het belangrijk enkele termen te begrijpen:

Nat

wanneer degene die de troefkleur heeft bepaald niet meer dan de helft van het totaal aantal behaalde punten (inclusief roem) heeft, is hij nat. hij ontvangt dan geen punten, terwijl de tegenstanders 162 punten krijgen.

Roem

roem is een serie opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur. afhankelijk van de grootte van de serie, is roem punten waard:

 • drie kaarten in dezelfde kleur (driekaart): 20 punten.
 • vier kaarten in dezelfde kleur (vierkaart): 50 punten.
 • een vijfkaart, zeskaart of zevenkaart levert 100 punten op als men met roem in de hand speelt.

Troefplicht

dit betekent dat je de gevraagde kleur altijd moet bekennen. als je geen kaarten meer in de gevraagde kleur hebt, moet je troeven. hierbij gelden enkele regels:

 • als er om een troef wordt gevraagd, moet je een hogere troef bijspelen dan de hoogste troef op tafel, tenzij je dit niet kunt.
 • als je niet kunt bekennen, moet je introeven of overtroeven.

Pit

je team heeft troef gekozen en jullie winnen alle slagen. dit levert extra punten op.

Puntenwaardering

elke kaart heeft een specifieke waarde in klaverjassen:

Troefkaarten

 • boer (jas): 20 punten
 • negen (nel): 14 punten
 • aas: 11 punten
 • tien: 10 punten
 • heer: 4 punten
 • vrouw: 3 punten
 • acht: 0 punten
 • zeven: 0 punten

Niet-troefkaarten

 • aas: 11 punten
 • tien: 10 punten
 • heer: 4 punten
 • vrouw: 3 punten
 • boer: 2 punten
 • negen: 0 punten
 • acht: 0 punten
 • zeven: 0 punten

extra punten kunnen worden verdiend met de laatste slag (10 punten) en roem (20 tot 100 punten afhankelijk van de serie kaarten). in totaal zijn er 162 punten te verdelen per spel.

Fouten en puntentelling variaties

fouten maken kan leiden tot strafpunten. het is belangrijk om de regels goed te begrijpen en te volgen om te voorkomen dat je team benadeeld wordt.

Veelvoorkomende fouten

 • geen kleur bijlopen: als je niet de gevraagde kleur bijspeelt terwijl je deze wel hebt, kan dit leiden tot strafpunten.
 • niet troeven: als je niet troeft terwijl je dit wel kunt, kan dit ook leiden tot strafpunten.

Strafpunten

fouten kunnen leiden tot een vermindering van 262 punten, wat een aanzienlijk nadeel is. het is daarom cruciaal om de regels te volgen en zorgvuldig te spelen om fouten te voorkomen.

Varianten op de puntentelling

bij de standaard puntentelling zijn er enkele varianten die het spel kunnen veranderen. hier zijn enkele voorbeelden:

 • roem in de hand: roem wordt gemeld bij het begin van het spel en telt mee bij het totaal aantal punten.
 • schoppen dubbel: de punten worden verdubbeld als schoppen de troefkleur is.
 • kraken: bij kraken worden de punten vermenigvuldigd afhankelijk van de hoogte van de kraak. bijvoorbeeld, bij een superkraak worden de punten verviervoudigd.

Seinen en gevorderde strategieën

seinen kan een effectieve manier zijn om je partner informatie te geven over je hand. hier zijn enkele geavanceerde seinen:

 • bekennen: kleine kaarten spelen om aan te geven dat je sterke kaarten hebt van die kleur.
 • tegenkleur seinen: aangeven welke kleur je graag wilt spelen door een specifieke kaart te spelen.
 • kleintje boer: een kleine kaart spelen om aan te geven dat je de boer hebt in die kleur.
 • boer over boer: een boer spelen om aan te geven dat je geen sterke troefkaarten hebt.

Klaverjassen met drie personen

klaverjassen kan ook met drie personen gespeeld worden. in deze variant speelt elke speler voor zichzelf en wordt er elke ronde 2 tegen 1 gespeeld. dit zorgt voor een dynamische en uitdagende spelervaring.

Spelverloop

aan het begin van elke ronde krijgt iedere speler tien kaarten. de twee overgebleven kaarten worden gesloten op tafel gelegd. de spelers bieden op het aantal punten dat zij denken te kunnen behalen. wanneer twee van de drie spelers passen, eindigt het bieden en begint het spel. de speler die het hoogst heeft geboden, speelt alleen tegen de andere twee. hij neemt de twee gesloten kaarten en legt er twee andere kaarten voor in de plaats. vervolgens bepaalt hij de troefkleur en begint het spel zoals bij de vier spelers variant.

Puntentelling

aan het einde van elke ronde worden de punten geteld. het ‘team’ van twee deelt hun puntentotaal door twee, terwijl de solo speler zijn eigen punten telt. dit zorgt voor een eerlijke verdeling van de punten en houdt het spel spannend en competitief.

Tip

om de troef te bepalen kan één van de twee kaarten die overblijven na het delen worden omgedraaid. vervolgens kan elke speler beslissen of hij/zij met die troef wil spelen. als niemand speelt, wordt de tweede kaart omgedraaid. als er dan nog steeds niet wordt gespeeld, moet de speler links van de deler het spel beginnen.

Klaverjassen met twee personen

klaverjassen kan ook met slechts twee spelers worden gespeeld. deze variant vereist een andere opstelling van de kaarten en een aangepaste strategie.

Spelopstelling

bij deze variant worden de kaarten in een patroon van 4 x 4 op tafel gelegd. van de twee rijen die het dichtst bij de spelers liggen, worden de bovenste vier kaarten opengedraaid. de resterende kaarten blijven gesloten. elke speler kiest om beurten een kaart en speelt volgens de normale klaverjasregels. na elke beurt worden de kaarten aangevuld zodat er altijd vier kaarten open liggen.

Troef bepalen

de troefkleur wordt bepaald door middel van bieden. nadat de troef is vastgesteld, speelt het spel verder volgens de gebruikelijke regels van klaverjassen. de puntentelling werkt hetzelfde als bij de vier spelers variant, met een aanpassing voor het lagere aantal spelers.

Roem

roem moet worden gemeld wanneer deze open op tafel ligt. dit houdt het spel eerlijk en voorkomt verwarring over de waardering van de kaarten.

Geavanceerde strategieën en seinen

voor gevorderde spelers is het gebruik van seinen een effectieve manier om informatie over je hand te communiceren naar je partner. dit kan je helpen om strategischere keuzes te maken en het puntenaantal van je team te verhogen.

Bekennen

bij de amsterdamse variant van klaverjassen, waarbij je bij de maatslag niet hoeft in te troeven, kun je door een kleine kaart bij te leggen laten weten dat je een sterke kaart van dezelfde kleur hebt. bijvoorbeeld, als je een kleine kaart speelt, kan dat aangeven dat je de aas hebt of dat je graag in die kleur zou willen spelen. het spelen van een aas kan daarentegen aangeven dat je sterke kaarten hebt in die kleur.

Tegenkleur seinen

bij tegenkleur seinen geef je aan welke kleur je graag zou willen spelen. dit kan handig zijn als je sterke kaarten hebt in een bepaalde kleur. bijvoorbeeld, door schoppen te seinen geef je aan dat je graag klaveren wilt spelen, en vice versa. dit helpt je partner om beter te begrijpen welke kaarten hij moet spelen om jullie gezamenlijke slagkans te vergroten.

Kleintje boer

“kleintje boer” is een afspraak tussen twee spelers waarbij de uitkomst van de eerste slag kaarten die geen troef zijn, wordt gebruikt om aan te geven dat je een boer hebt in die kleur. als je bijvoorbeeld begint met een 7, 8 of 9 van een niet-troefkleur, laat je je partner weten dat je de boer van die kleur hebt en dat je graag een roemgevoelige troef van je partner wilt zien.

Kleintje boer, kleintje terug

wanneer je maat een kale troef nel heeft, is dit een goede optie. de troefmaker komt uit met een kleintje niet-troef, en zijn maat komt vervolgens ook met een kleintje niet-troef uit. dit vraagt om een troefkaart van je maat, maar dit mag geen boer zijn.

Boer over boer

bij “boer over boer” geef je aan dat je een boer in handen hebt, maar geen sterke troefkaart. je partner moet vervolgens dezelfde strategie volgen als bij “kleintje boer” om slagen te kunnen behalen.

deze seinen kunnen het verschil maken in een spel klaverjassen, maar wees voorzichtig dat je tegenstanders deze seinen niet doorzien.

Conclusie

klaverjassen is een veelzijdig en strategisch kaartspel dat op verschillende manieren gespeeld kan worden. of je nu de Amsterdamse of Rotterdamse variant speelt, of kiest voor een van de vele andere varianten, het spel biedt altijd uitdaging en plezier. met een goed begrip van de regels, strategieën en puntentelling kun je je spel verbeteren en meer plezier beleven aan klaverjassen.