Spelregels: Dammen

Voorbereiding
Voor een damspel zijn twee spelers nodig. Allebei krijgen ze twintig damschrijven die worden verdeeld over de zwarte velden van de eerste vier rijen. Het vakje linksonderin moet donker van kleur zijn. Het dammen spel begint als een van de twee een schijf schuin naar voren heeft geschoven. Wie van de twee begint maakt niet uit.

Het spel
De bedoeling van dammen is zoveel mogelijk schijven van de ander te slaan. Er mag alleen schuin worden geslagen op de donkere vlakken. Als zwart bijvoorbeeld wit wil slaan, mag deze dat alleen maar door erover heen te springen en op een leeg veld uit te komen. Als er dan de mogelijkheid is mag worden doorgeslagen, een meerslag genoemd.

Strenge regels
De dam regels zijn erg streng op bepaalde punten. Zo moet je als je een stuk hebt aangeraakt deze ook daadwerkelijk zetten. Stukken mogen ook pas van het bord worden gehaald als deze zijn geslagen.

Dam
Als een speler de eerste lijn van een andere speler bereikt krijgt deze een extra schijf op zijn schijf gelegd. Dat wordt een dam genoemd. Een dam mag ook terug en over meerdere velden slaan mits deze zich in dezelfde diagonaal bevinden. Volgens de spelregels dammen mag een normale schuif alleen maar achteruit worden als ze zo de schuif van een andere speler kunnen slaan.

Winnaar
Het spel eindigt als een van de spelers geen zet meer kan doen. Dit kan zijn omdat deze geen schijven meer over heeft of omdat deze vast staat. Als beide spelers niet meer kunnen winnen dan is het gelijkspel, wat ook wel remise wordt genoemd. Als na meerdere zetten blijkt dat het spel dammen nergens tot leidt wordt het gestopt.