Spelregels: Rummikub

<

Rummikub
Rummikub

strong>Voorbereiding

Het spel wordt gespeeld met 106 genummerde steentjes. De steentjes zijn genummerd 1-13 in vier verschillende kleuren, elk steentje komt twee keer voor; en er zijn twee Jokers. Alle stenen worden geschud en omgekeerd op tafel gelegd. Elke speler pakt een steentje; de speler die de hoogste waarde heeft, krijgt de eerste beurt. Dan worden deze steentjes weer teruggelegd op tafel, en iedere speler pakt 14 steentjes. De overgebleven steentjes vormen de pot, of stok.

Het spel

U speelt uw steentjes in groepjes op tafel, op twee mogelijke manieren:

  1. U speelt een serie als u drie of meer steentjes van dezelfde kleur speelt, met de getallen op volgorde, zoals 456 of 910111213 .Een 1 is alleen geldig voor een 2, en nooit na een 13. Dus dit is niet toegestaan: 12131 .
  2. U speelt een rijtje als u drie of vier steentjes speelt met dezelfde getallen, in verschillende kleuren, zoals 777 of 1111 .Alle kleuren moeten verschillend zijn, dus dit is niet toegestaan: 444 .

In iedere beurt mag u steentjes die al op tafel liggen oppakken en met uw eigen steentjes combineren om nieuwe groepjes te vormen. Maar aan het eind van uw beurt moeten alle steentjes op tafel in geldige series of rijtjes liggen.

Het is niet toegestaan om steentjes die aan het begin van uw beurt al op tafel lagen, op te pakken en terug te leggen in uw hand.

Jokers

Jokers zijn vrij te gebruiken stenen die in de plaats kan komen van elke andere steen. U kunt Jokers op dezelfde manier spelen als waarop u de oorspronkelijke steen zou spelen. U mag Jokers gebruiken en herschikken hoe u maar wilt, zonder enige beperking anders dan dat ieder steentje uiteindelijk in een geldig groepje moet liggen.

 

Het einde van uw beurt

Als u alle stenen heeft gespeeld die u kunt (of wilt), zegt u “Klaar!”. Dan gaat de beurt naar de speler links van u. Als u in uw beurt geen enkele van uw eigen steentjes heeft gespeeld, dan moet u nog een steentje uit de pot pakken. Uw beurt is nog steeds voorbij, dus als u dat nieuwe steentje kunt spelen, moet u daarmee wachten tot uw volgende beurt.

 

Uw eerste groepjes

Voordat u iets anders kunt spelen in een spel, moet u een of meer nieuwe groepjes spelen met een totaal van 30 of meer. Bijvoorbeeld: 91011 , of 3333 567 . Jokers in deze groepjes tellen als het steentje waar zij voor staan.

Pas als u een totaal van 30 of meer in nieuwe groepjes heeft gespeeld, mag u steentjes aan andere groepjes aanleggen, of steentjes op de tafel herschikken. Als u nieuwe groepjes kunt spelen maar hun totaal is geen 30, dan moet u een nieuw steentje uit de pot pakken en op uw volgende beurt wachten. Als u eenmaal 30 of meer in nieuwe groepjes heeft gespeeld, dan mag u in uw volgende beurten alles spelen wat u maar wilt.

 

Straf voor ongeldige zetten

Als u uw beurt beëindigt en niet alle steentjes maken deel uit van een geldig groepje, of als u iets anders ongeldigs deed, bijvoorbeeld een steentje aan een groepje aangelegd voordat u uw eerste 30 punten heeft gespeeld, dan moet u alle stenen terugleggen waar zij aan het begin van uw beurt waren. Daarna moet u drie stenen uit de pot pakken, en uw beurt is voorbij.

 

Het spel winnen

Als u al uw stenen heeft gespeeld in geldige groepjes, zodat u geen stenen meer over heeft, dan wint u het spel.

Alle spelers tellen de getallen op hun steentjes op, waarbij de Jokers als 30 tellen. De winnaar van het spel telt bij zijn of haar score het totaal van alle steentjes van de andere spelers; de andere spelers trekken elk hun eigen totaal van hun score af.

Voor u begint met spelen, moeten de spelers afspreken of ze een vast aantal spellen spelen, of voor een bepaalde tijd, of totdat een speler een bepaalde doel-score heeft bereikt. De winnaar van de wedstrijd is de speler met de hoogste score.

 

(Optioneel) Spelen met een timer

Wanneer u met een timer speelt, krijgt iedere speler slechts 2 minuten om zijn of haar beurt af te maken. Als uw 2 minuten op zijn voordat alle stenen (opnieuw) deel uitmaken van geldige groepjes, dan moet u alle stenen terugleggen waar zij waren en moet u voor straf drie stenen uit de pot pakken.

 

Afbeelding: Door No machine-readable author provided. Peng assumed (based on copyright claims). – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 3.0, Link